soja

Pestovanie sóje

Schéma ošetrovania prípravkami AGRARIUS pri pestovaní sóje:

Pestovanie sóje je dosť náročné. Sója ako termofilná rastlina sa bohužiaľ na jar ľahko poškodí prízemnými mrazmi.

V kultivácii sóje existujú dve kritické vývojové obdobia, počas ktorých majú sójové bôby mimoriadne vysoké tepelné požiadavky:

K prvému dochádza od výsevu do úplného vzídenia - nízka teplota v tejto dobe môže predĺžiť obdobie klíčenia, keď významná časť semien hnije a nevypučia.
Druhou je fáza kvitnutia, keď teplota klesne pod 10 ° C, rastlina nevstupuje do fázy kvitnutia a dlhodobé udržiavanie teploty pod 24 ° C oneskorí kvitnutie.

Sója vyžaduje počas zrenia menej tepla. Akumuláciu bielkovín podporuje vyššia priemerná denná teplota a určitý nedostatok zrážok. Akumulácia tuku má naopak nižšiu priemernú dennú teplotu a normálne a zvýšené množstvo zrážok.

Aby sa minimalizovalo riziko zníženia úrody spôsobené stresujúcimi podmienkami, vrátane poklesov teploty, mali by sa semená vo fáze 3-4 listov ošetriť produktom nanogro forte superstart alebo nastriekať nanogro aqua rezistenciou.

Sója vyžaduje úrodné pôdy s vysokou kultúrou a dobrými fyzikálnymi vlastnosťami.

Pôda pre pestovanie sóje by mala byť teplá, vzdušná a dobre zadržiavajúca vlhkosť. Dobré výnosy sóje sa dosahujú na čiernozemách  bohatých na živiny aj na ľahších pôdach za predpokladu, že je hojné minerálne hnojenie a sú zvýšené zrážky. Sójové bôby klíčia epigealizovane, čo znamená, že klíčne listy rastú nad povrchom pôdy a pri kôre môžu mať ťažkosti so zachytávaním pôdy. Sója teda nie je dobrou rastlinou pre príliš ťažké pôdy, podmáčané a prirodzene chladné. Na zabezpečenie dostatočne dobrej kvality a úrodnosti pôdy by sa mali používať pôdne prípravky: Lignohumat Super, protect bacter, azot bacter, fosfor bacter.

Sója je strukovina a na jej koreňoch žijú symbiotické dusíkaté baktérie (v bradaviciach), ktoré sa však v slovenských pôdach nenachádzajú. Vďaka symbióze s týmito papilárnymi baktériami si sója sama dodáva dusík. Baktérie Bradyrhizobium japonicum by sa mali pred sejbou ošetriť morením. Ak je symbióza s baktériami  správna, bežne sa odporúča podať začiatočnú dávku dusíka pred sejbou v dávke 30 kg / ha.

Všetky kultivačné postupy by sa mali vykonávať veľmi opatrne a najväčší dôraz by sa mal klásť na vytrhávanie buriny zo sóje a zároveň zabezpečiť dobré vlhkostné podmienky pre klíčenie semien.

Sója má pozitívnu reakciu na niektoré mikroživiny, vrátane bóru, molybdénu a zinoku.

Listové hnojenie sóje s mikroelementmi v hnojive SOLER L v počiatočnom období rastu zlepšuje jej vitalitu a rast. V období blízko kvitnutia zlepšuje úrodové a kvalitatívne parametre úrody.

Bór priaznivo ovplyvňuje procesy kvitnutia, usadzovania semien, a tým aj výťažok sóje.

Molybdén naopak zvyšuje počet toboliek, proces kvitnutia a usadzovanie semien. Pozitívne ovplyvňuje aj vývoj koreňového systému a bradavíc koreňa (zvyšuje sa nielen ich počet, ale aj veľkosť a aktivita). Použitie bóru a molybdénu vo fáze kvitnutia zvyšuje počet semien na rastlinu a jej výnos.

Úloha zinku súvisí so stimuláciou syntézy tryptofánu - proteínu, ktorý sa podieľa na komunikácii rastlín s papilárnymi baktériami, a s účinkom na kolonizáciu koreňov symbiotickými baktériami.

Na rastlinách sóje sa môže vyskytnúť veľa vírusových, bakteriálnych a plesňových chorôb. V našom podnebí nie je riziko ich výskytu vysoké a ich výskyt závisí od vývoja počasia, odolnosti odrôd a niektorých agrotechnických postupov. Na zvýšenie zdravia rastlín a zlepšenie fytosanitárneho stavu pôdy odporúčame skoro na jar použiť bakteriálny prípravok protect bacter, ktorý prirodzene znižuje výskyt plesňových chorôb a škodcov, ktoré sa môžu v pôde vyskytovať, a vytvára pre ne nepriaznivé životné podmienky (pomáha rozkladať organické látky, obmedzuje  zimovanie škodcov).

Zrelosť sóje na zber je zrejmá podľa lístia.

Aby sa znížilo vylučovanie semien počas zberu, mali by sa rastliny po odkvitnutí postriekať s nanogro aqua.